Blog
‘Blog’ staat voor het Engelse web (=Internet) en log (=logboek). Als blogger schrijf je over persoonlijke ervaringen, met het doel via het Internet voor een zo groot mogelijk publiek een algemener punt te maken op basis van die persoonlijke ervaring.
Voor je begint: wil je eerst meer weten over het genre ‘blog’?
- kijk dan in het Algemeen letterkundig lexicon
Wil je een voorbeeld van een blog?
- lees dan fragmenten uit een blog van Arno Visser, hoofd van de Algemene Rekenkamer.
Warning: Undefined variable $i in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-content/themes/schrijfakademie-nieuw/single.php on line 26
Met het begin van je blog wil je de aandacht trekken met je persoonlijke ervaring (een anekdote), om dan snel de stap naar dat algemene punt te maken (dit is wat journalisten een notendop-alinea noemen; je kondigt in die alinea aan welke vraag je gaat beantwoorden, die je lezers ook hebben.
- Bedenk welke anekdote je wilt gebruiken, en hoe je daar een algemeen punt van kunt maken. Bijvoorbeeld: welke blunder heb je ooit begaan, en wat zou een ander daarvan kunnen leren?
- Bedenk welk algemeen punt je wilt maken, en welke anekdote je eraan kunt koppelen. Bijvoorbeeld: ik wil dat iedereen minder vliegt, maar toen mij een vliegvakantie werd aangeboden, ging ik toch.
- Doe alsof je je anekdote aan iemand vertelt, of zoek een medeleerling die even wil luisteren, en misschien zelfs feedback wil geven. Experimenteer hiermee: hoe kun je de persoonlijke ervaring, de anekdote, zo vertellen dat je lezer er interesse voor krijgt (bijvoorbeeld omdat je sympathiek overkomt, of omdat je anekdote heel dramatisch is)?
- Schrijf die anekdote op, in een alinea van maximaal drie zinnen.
- Je anekdote staat als het goed is voor een groter probleem waarmee meer mensen worstelen. Schrijf nu een tweede alinea (je notendop-alinea) waarin je de stap naar het grotere probleem of punt maakt. Bijvoorbeeld: “Mijn eerst blogs waren geen succes. Hoe schrijf je nu eigenlijk een goede blog waarop mensen wél zitten te wachten?”. Die notendop-alinea kan dus ook uit één zin bestaan, hij moet in ieder geval kort en krachtig zijn.
Lees nu hoe een ervaren blogschrijver zo’n eerste alinea aanpakt.
- kies een van beide blogs hieronder
- hoe maakt de schrijver daarin de overstap van anekdote naar notendop-alinea?
Onderbouw
Marja Baars, ‘Mohsin uit Gouda reist de wereld rond‘. Het gaat om de alinea die geel gemaakt is: een stukje uit het begin van een blog van Mohsin.
Bovenbouw
blog Ivar Schute’, ‘Ertsmos‘.
Soms maakt een schrijver die overgang dus door een vraag te stellen. Soms ook juist door je nog even in spanning te laten over waar de rest van het blog heen zal gaan.
- hoe heb jij die overgang gemaakt?
- kun je daar nog iets aan verbeteren, bijvoorbeeld:
-
- kun je je anekdote meer aansprekend maken?
- kan je notendop-alinea korter en krachtiger?
Je kunt je eindproduct beoordelen met deze matrix.
Meer lezen?
- Ivar Schute, In de schaduw van een nachtvlinder. Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2020, zie bestelinformatie.